WordPress, het meest gebruikte CMS ter wereld en volgens mij ook het meest gebruiksvriendelijke CMS ter wereld, biedt heel wat mogelijkheden om goed te optimaliseren voor zoekmachines, SEO dus.
Van bij de basis installatie is WordPress al redelijk geoptimaliseerd voor o.a. Google en Bing. Maar je hebt nog enkele plugins nodig om van je website een echt geoptimaliseerde website te maken. Doordat WordPress een open-source CMS is, kan iedereen eigen plugins maken en publiceren. Maar te veel plugins zorgt er ook voor dat de laadtijd van je website eronder gaat lijden. Dus probeer het aantal plugins te beperken tot het absolute minimum.
Maar wat zijn nu de beste SEO plugins voor je WordPress website om je site beter te laten scoren?
Voordat ik een omlijsting geef, wil ik toch nog even meegeven dat WordPress en de plugins er op zichzelf niet voor gaan zorgen dat je de eerste plaats in Google gaat innemen. Er zijn nog andere factoren die geoptimaliseerd moeten zijn.
De juiste relevante content
Content was King, content is King en content blijft meer dan ooit king. Een website zonder content kan niet ranken. Maar niet elke content zal ranken.
Zorg ervoor content die bij je doelgroep hoort, die een oplossing biedt, je bezoekers helpt met het oplossen van hun probleem.
Stel de juiste vragen en beantwoord deze dan ook. Maar overdrijf niet met je teksten vol te duwen met keywords.
Hosting is belangrijk
Naast content is een degelijke/goede hosting van ernorm belang. De laadtijd van je webpagina wordt voor een groot deel bepaald door je hosting.
Wil je een goede ranking betalen? Kies dan voor een degelijke hostingpartner.
De beste WordPress SEO plugins
Yoast SEO
Eén van de must have plugins is Yoast SEO. Dankzij deze gratis plugin heb je heel wat mogelijkheden om je website te gaan optimaliseren. Enkele essentiële zaken die mogelijk zijn dankzij Yoast
- Meta titel en omschrijving ingeven
- Google XML sitemap gebruiken
- Kwaliteit van je teksten analyseren (al mag je je hierop niet blind staren)
WP smush
Afbeeldingen kunnen de laadtijd van je website enorm vertragen. Dankzij WP smush worden je afbeeldingen geoptimaliseerd.
Pro tip: upload eerst je afbeeldingen op Tinypng.com om je afbeeldingen al te verkleinen. En upload ze daarna pas op je website.
Een degelijke caching plugin
Een caching plugin zorgt er voor dat bepaalde essentiële bestanden om je website weer te geven of voor bepaalde functies worden verkleind. Daarnaast worden die bestanden ook nog eens aangepast voor een betere laadtijd.
Pro tip: na het installeren van een caching plugin, of het aanpassen van de instellingen, controleer je best even je website. Sommige aanpassingen kunnen je website kapot maken.
Cloudflare
Cloudflare wordt door veel webmasters gebruikt om hun website sneller te laden laden. Daarnaast zorgt Cloudflare ook voor extra beveiliging. De tool fungeert daarnaast ook als een CDN (content delivery netwerk) om je bestanden sneller weer te geven. Het grote voordeel van Cloudflare is dat het gratis is!
Vergeet geen SEO vriendelijk thema
Je mag nog zoveel plugins gebruiken (liefst eigenlijk zo weinig mogelijk) maar een belangrijk aspect voor de toegankelijkheid van je website is je thema. Er zijn honderd duizenden thema’s te vinden voor WordPress. Zowel gratis als betalend! Maar zorg er wel voor dat je een SEO vriendelijk thema gebruikt. Een licht thema (niet qua kleur maar qua laadtijd) :-).