Soms krijg ik de vraag of die bepaalde smartphone goed is of welke smartphone moet ik nu kopen? Of uit eigen interesse: welke smartphone is nu de beste?
Een smartphone kopen is allerminst eenvoudig en het wordt steeds moeilijker & moeilijker. Waar je vroeger nog een handvol mogelijkheden had, lanceert elk merk jaarlijks enkele toestellen met verschillende specificaties en verschillende prijzen.
En je wilt natuurlijk het beste toestel kopen voor de prijs die je betaalt.
Daarom hieronder enkele zaken waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een smartphone.
> Ontdek de beste smartphones van het moment
Neem voldoende interne opslagcapaciteit
Het lijkt misschien een futiliteit maar dat is het zeker niet. Je intern geheugen of interne opslagcapaciteit wordt gebruikt voor je besturingssysteem (Android of iOS) & je geïnstalleerde applicaties.
Beschikt je toestel over bvb 32GB intern geheugen, dan mag je hier al zeker 10GB vanaf trekken voor je besturingssysteem. Ook de applicaties (of apps) die je installeert zullen opslagcapaciteit innemen.
Beperk je zelf niet (te veel) en kies voor een toestel met minstens 64GB intern geheugen in combinatie met uitbreidbare opslagcapaciteit (door middel van een micro sd kaartje). Dit is veelal in de vorm van een dual sim smartphone.
Kan je je gekozen toestel niet uitbreiden met een micro sd kaartje? Kies dan voor minstens 128GB opslagcapaciteit.
Conclusie: toestellen met 16GB of 32GB interne opslagcapaciteit zijn dus niet meer aan te raden.
Hoe meer werkgeheugen – hoe meer, hoe beter!
Je smartphone maakt, net zoals een laptop, gebruik van werkgeheugen (RAM). Dit is nodig om je actieve apps goed te kunnen laten werken.
Hoe meer apps je open hebt staan of hoe zwaarder de apps, hoe meer werkgeheugen je nodig hebt.
Anno 2020 zijn toestellen met 6 & 8GB RAM geheugen geen uitzondering meer. Ze worden zelfs meer en meer de regel.
Hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je smartphone zal werken. En ook hoe meer marge je hebt voor een langere levensduur van je toestel.
Conclusie: Kies daarom een smartphone met minstens 4GB RAM geheugen. Als het kan zou ik zelfs opteren voor minimum 6GB RAM geheugen.
Batterijduur – hoelang gaat mijn smartphone mee?
Lang geleden, de introductie van de onbreekbare & onvermoeibare Nokia 3310.
#TBT Who remembers the unbreakable #Nokia3310?! pic.twitter.com/Vul5KZbJ2h
— Proofer (@GetProofer) January 25, 2018
Een smartphone die 1 volledige dag meegaat is geen verrassing. Maar weet dat de levensduur van je batterij / smartphone ook achteruit gaat.
Daarom is het ook belangrijk om de capaciteit van je toekomstige smartphone te bekijken.
Bij webshops zoals Coolblue kan je filteren op de batterijduur van je smartphone: matig, standaard, goed of zeer goed. Zo kan je smartphones moeilijk vergelijken. Je moet er een getal kunnen op plakken.
Conclusie: de gemiddelde batterijcapaciteit van smartphones is ongeveer 4.000 mAh. Veel minder zou ik zeker niet aanraden!
Controleer de lanceerdatum van je smartphone
Elk jaar worden er tientallen nieuwe smartphones gelanceerd. Maar ook oudere modellen (van vorige jaren) blijven beschikbaar.
Maar met oudere smartphones moet je ook opletten. Zeker Android smartphones krijgen maar een beperkte tijd security updates.
Ligt de lanceerdatum van je smartphone al een tijdje achter ons? Dan bestaat de kans dat het aantal security patches beperkt zal zijn.
Android vs iOS
Android – het open source besturingsysteem van Google. Google geeft licenties van Android aan smartphone fabrikanten zoals Huawei, Lenovo, Samsung, One Plus, …
iOS – het gesloten besturingstyeem van Apple. Enkel Apple maakt gebruik van dit besturingsysteem op hun iPhones. iOS sluit ook (bijna) naaldloos aan op de andere Apple toestellen zoals iPad, Macbooks, …
Op voorhand zeggen dat één van beide besturingssystemen beter is dan de andere is niet correct. Beide besturingssystemen hebben hun voor- en nadelen.
Het voordeel van Android is dat het een opensource besturingsysteem is waar verschillende fabrikanten van smartphones gebruik van kunnen maken. Het nadeel is dan weer dat er verschillende goedkope smartphones gelanceerd worden met beperkte functionaliteiten.
Leg je die goedkope Android toestellen naast een iOS (Apple) toestel, dan zal het verschil wel duidelijk zijn. Daarom moet je toestellen uit (ongeveer) dezelfde prijscategorieën met elkaar vergelijken.
Goedkoop is vaak duurkoop
Wie niet graag geld uitgeeft aan een smartphone denkt best wel beter twee keer na alvorens een goedkoop toestel aan te kopen.
Vaak beschikt een goedkoper toestel ook over mindere goede specificaties. Mindere specificaties betekent ook dat je smartphone sneller achterhaald of verouderd is.
Conclusie:
Waaraan denken bij de aankoop van een smartphone?
- Neem voldoende interne opslag
- Hoe meer werkgeheugen (RAM) hoe beter)
- Kies voor een lange batterijduur
- Controleer de lanceerdatum van je smartphone
- Android of iOS?
- Goedkoop is vaak duurkoop
Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de Coolblue’s keuze. De beste smartphones in de verschillende prijssegmenten.