Bij nieuwbouw woningen of appartementen is er altijd een moment van oplevering. Dat is het moment waarbij alle werken (normaal) klaar zijn. Ook het moment waarop jij de sleutel krijgt en effectief eigenaar wordt van het pand. Dat moment is zeer belangrijk en neem je best ook serieus.
Zichtbare problemen die op dat moment niet gemeld of opgeschreven worden, kunnen achteraf niet meer verhaald worden op de bouwfirma.
Onzichtbare gebreken en constructie fouten wel nog.
2 soorten oplevering
Er zijn 2 opleveringen: voorlopige oplevering en definitieve oplevering.
Voorlopige oplevering
De voorlopige oplevering is het moment waarop jij de sleutel krijgt. Maar ook het cruciale moment om alle problemen en gebreken te melden.
Tijdens de voorlopige oplevering zijn zowel de bouwfirma als de architect aanwezig. Zij zullen een verslag opmaken van alle gemelde gebreken en een termijn bepalen wanneer ze opgelost moeten worden.
Definitieve oplevering
De definitieve oplevering valt minstens 1 jaar na de voorlopige oplevering. Dit is dan ook de einddatum waarop alle gemelde gebreken moeten opgelost zijn.
Voorlopige oplevering: het moment om echt kritisch te zijn
Een nieuwbouw huis of appartement kost heel wat geld. Je wilt daarom ook dat alles tot in de puntjes is afgewerkt. Jammer genoeg is dat in de praktijk vaak anders.
Maar als jij bepaalde zichtbare gebreken niet meldt tijdens de voorlopige oplevering, dan kan je achteraf niet meer bij de bouwfirma terecht om het op te lossen.
Daarom enkele tips waar je moet aan denken voor en tijdens de voorlopige oplevering.
Probeer op voorhand toegang te krijgen
Op het moment van de voorlopige oplevering heb je nauwelijks de tijd om alles in detail te gaan bekijken. En is de kans zeer groot dat je details over het hoofd zult zien.
Als je voor de voorlopige oplevering tijdelijk toegang krijgt tot de woning, dan kan je meer in detail de dingen gaan controleren.